BLOG

Té el meu gos sobrepès?

L’excés de pes en gossos és un greu problema que pot ocasionar malalties (o agreujar-les) i escurçar l’esperança de vida. A Espanya, entre el 20% i el 40% dels gossos tenen problemes de pes. Està el teu gos entre ells? Ja no!

Un excés de llaminadures, falta d’exercici físic, menjar humà en comptes de pinso, esterilització… Són molts els factors que poden fer que un gos augmenti de pes, i són moltes les mesures que els amos podem utilitzar perquè el perdi o, millor encara, perquè no arribi a guanyar-lo. La primera d’aquestes mesures és simple: ser conscient que el gos té un problema de pes. A continuació, et mostrem com comprovar-ho.

Com saber si un gos té sobrepès

Pots comprovar si un gos té un excés de quilos mitjançant:

 • Respiració. Notes que el gos té una respiració més agitada quan jugueu o està més cansat? És possible que es degui a un excés de pes.
 • Observació. Comprova des de dalt la seva cintura: se li marca o sembla tot ell fet d’una mateixa peça?
 • Palpació. Si el teu gos està prim o té el seu pes, les costelles seran fàcils de palpar; però si no n’ets capaç o et costa notar-les, ja saps quin és el problema.
 • Collar. Si en els últims mesos has hagut d’afluixar-li el collar o l’arnès, també és un altre senyal.
 • Pes. Ves al veterinari i demana poder pesar-lo.

Per què és tan perjudicial el sobrepès en gossos?

L’obesitat en un gos provoca:

 • Més incidència de displàsia de maluc
 • Aparició o empitjorament de l’artritis o de l’artrosi
 • Ruptures de lligament creuat
 • Intolerància a l’exercici
 • Diabetis
 • Problemes de cor o respiratoris

Veient tots aquests problemes, està clar que no ens podem quedar de braços plegats i que cal traçar un pla d’aprimament. Recorda que en aquests casos tu ets l’únic que el pot ajudar.

Com aconseguir que un gos s’aprimi?

 1. Visita al veterinari. Quan vagis a pesar el teu gos al veterinari, aprofita per consultar-li tots els teus dubtes. És possible que no pugui perdre pes a causa d’algun problema que requereixi tractament. Per tant, el consell veterinari serà sempre la millor opció quan es comença un pla d’aprimament per a gos.
 2. Dieta. El primer pas és establir una dieta sana:
 • Escollir un pinso baix en greix o alt en fibra. La majoria de les marques de pinso tenen les seves versions “light” amb menys calories i un efecte saciant. És possible que al teu gos li costi acostumar-se a aquest nou sabor, així que, durant els primers dies, barreja’l amb el seu pinso habitual i ves augmentant gradualment la proporció del nou.
 • Encertar amb la quantitat de pinso. Calcula la quantitat segons el pes que hauria de tenir el gos, no l’actual.
 • Repartir la dosi en diverses preses. Com més preses de menjar li donis al dia, menys sensació de gana tindrà. Per això, procura repartir la seva dosi en 2 o 3 vegades.
 • Eliminar els extres. Els tallets de formatge, el tros de pa o les sobres del filet són extres que no hem de donar al nostre gos, siguem forts!
 1. Més exercici. Què és el segon que ens recomanen a les persones quan ens posem a dieta? Exercici! Per a això:
 • Incorporar l’exercici a poc a poc. No podem pretendre passar de 0 a 100 d’un dia a un altre, per la qual cosa començarem sumant 10 minuts més al temps de cada passeig. A mesura que vagi perdent pes, notaràs que està més àgil i li podràs afegir o modificar exercicis (tirar la pilota, pujar escales de pressa, saltar petits obstacles, etc.). Fins i tot pot ser que us apunteu a Agility!
 • Temps dels passejos. Amb 30 minuts en cada passeig és suficient. Però, compte!, en aquest temps no es tracta que faci exercici tota l’estona, sinó d’aprofitar-lo també per ensumar, per jugar i per socialitzar.
 • No lligar-lo. Si les condicions ho permeten i el lloc és segur, deixa que alliberi energia, corri darrere de la pilota o jugui amb altres gossos.
 • Tant si és al carrer com si és a casa, fes que es mantingui actiu tirant-li la seva joguina favorita.
 1. Premis. No es tracta de privar el gos de les seves llaminadures favorites, sinó de racionar-les. Així mateix, hi ha premis per a gossos més saludables i amb menys calories.

I si acabo d’esterilitzar el gos?

Quan prenem la decisió d’esterilitzar el nostre gos, són molts els que ens adverteixen que pot agafar pes. Tingues en compte que, com a conseqüència de la reducció d’hormones sexuals, es produeix un alentiment del metabolisme i un augment de la gana.

Per això, una vegada realitzada l’esterilització, especialment en races amb més tendència a l’obesitat (retriever del Labrador, beagle, carlí, bòxer, pastor alemany…), el millor és començar amb un pinso formulat per a gossos esterilitzats o baix en calories.

Si busques una assegurança veterinària de salut per a gossos, a Mascotsegur t’oferim la solució més completa amb un reembossament del 80% de les despeses veterinàries, així com un servei d’assistència telefònica les 24 h. Calcula ara la teva assegurança per a gossos i contracta-la on-line.

Leave A Comment

Truca'ns