BLOG

SOS! Com puc evitar que el meu gat esgarrapi els mobles?

El sofà, la taula de centre, el moble de l’entrada… De vegades, segur que tens la sensació que el teu gat l’ha pres amb els teus mobles. Per què ho farà? Te n’expliquem els motius i com evitar haver de renovar tot el mobiliari de casa teva.

Per què un gat ho esgarrapa i rasca tot

Si ets de les persones que pensen que el teu gat comença a esgarrapar els mobles perquè està enfadat o com a signe de revenja per deixar-lo sol a casa, estàs equivocat. En realitat, tant esgarrapar com rascar són dos comportaments totalment naturals per al gat, motivats per diverses raons:

 • Marcar territori: ho fan a través de marques visuals o de les feromones que alliberen a través de les glàndules que es troben entre els coixinets de les seves potes.
 • Netejar les ungles: no només per mantenir-les netes de restes, sinó també per eliminar les capes externes mortes.
 • Estirar: els dos actes l’ajuden a estirar el cos, les articulacions i les
 • Alliberar estrès: davant d’un moment de frustració o d’ansietat, els gats esgarrapen com a mètode de relaxació.

Una vegada coneguts els motius més freqüents, és important que sapiguem els beneficis que li aporta a un gat esgarrapar o rascar. D’aquesta manera, comprendrem per què no els hem de renyar ni els hem de coartar aquests actes, sinó, simplement, orientar-los (amb molta paciència) cap a altres zones o objectes que no siguin els mobles.

Beneficis d’esgarrapar o rascar per a un gat

L’activitat d’esgarrapar aporta, entre d’altres, els següents beneficis per als gats:

 • Agilitat. En clavar les ungles en una superfície i estirar, la musculatura de la part superior es tonifica i en millora l’agilitat.
 • Defensa. Esgarrapar els ajuda a afilar les ungles, les quals són imprescindibles per a una bona defensa davant d’una situació de risc, així com per poder enfilar-se o subjectar-se a alguna cosa per evitar caigudes.
 • Equilibri. Les ungles són imprescindibles per mantenir l’equilibri i moure’s de manera segura. Això és especialment important a l’hora d’agafar-se quan van per un camí estret o de subjectar-se sobre una superfície quan s’està empolainant.
 • Relaxació. L’experiència d’esgarrapar actua com a relaxant per a un gat.

Consells per evitar que un gat esgarrapi els mobles

És important acostumar el gat des que arriba a la llar a utilitzar un rascador o un altre objecte adequat per esgarrapar, ja que, si no el té, utilitzarà el sofà, les cortines, les cadires, etc.

Si, per falta de prevenció o per un canvi en la seva conducta, el teu gat s’ha encapritxat dels teus mobles, cal trencar a poc a poc aquest hàbit. I això comporta armar-se de paciència, ja que la seva olor ja està impregnada en aquesta zona i això l’atraurà cap allà una vegada i una altra.

Per evitar les esgarrapades en mobles o en altres zones que no desitges, segueix els passos següents:

 1. Localitza els seus llocs favorits per rascar.
 2. Una vegada localitzats, col·loca el més a prop possible altres objectes específics per a ells (consulta el teu veterinari sobre aquests objectes, si és necessari).
 3. Després d’instal·lar nous “focus de rascat”, és moment de netejar les zones que no desitges que esgarrapi i que ja hagi tocat. Per a això, pots utilitzar un neutralitzador d’olors i, a més, cobrir la zona amb objectes que no li agradin o que no li serveixin per complir el seu propòsit, com ara cotó o paper.
 4. Per acostumar-lo a la nova zona de rascats, comença jugant amb ell a prop de la nova superfície per tal que la descobreixi. No el forcis.
 5. Quan s’hagi acostumat a les noves zones (advertència: poden passar setmanes), recorda netejar novament les superfícies que abans esgarrapava.

Consell per triar l’objecte de rascat prrrfecte

Finalment, t’indiquem les característiques que ha de tenir un rascador perquè al teu gat li encanti i que a més sigui segur. No obstant això, has de tenir present que cada gat és un món, per la qual cosa, si no li serveix el que et proposem, hauràs de provar amb diferents mesures o textures.

L’objecte per rascar perfecte ha de tenir les característiques següents:

 • Ser estable.
 • Alt, com a mínim de 30 cm.
 • La fibra del teixit és millor que estigui traçada en vertical.
 • Pot ser de fibres, de fusta o de cartró.
 • Es pot col·locar en les parets com a objecte independent (un rascador) o al terra (en forma de catifa d’espart).

 

Recorda que amb l’assegurança per a gats Mascotsegur, t’oferim assistència telefònica les 24 h per solucionar els teus dubtes. Contracta ara la teva assegurança veterinària.

Leave A Comment

Truca'ns