BLOG

El meu gos tem altres gossos, què puc fer?

Si hi ha un tret característic que defineix l’espècie canina és la sociabilitat. Per això, en general, els gossos es mostren contents quan estan amb humans, amb els seus similars o amb altres espècies. Però no sempre això és així: de vegades ens podem trobar amb gossos que tenen por de persones, coses i fins i tot d’altres gossos. En aquest últim cas, per què passa i què podem fer?

Anem passejant amb el nostre gos pel carrer i, sense saber per què, quan ens creuem amb un altre, en comptes de sentir-hi atracció i voler ensumar-lo, es posa a tremolar, fuig o es torna agressiu. Què li estarà passant? Aquesta situació, que no és més que un mecanisme de defensa, pot suposar un problema no només per al gos, sinó també per a nosaltres i el nostre entorn.

Identificar si un gos té por

Conèixer el llenguatge del cos (actituds, moviments, mirada, etc.) del gos ens ajudarà a identificar el que està sentint. Si té por, observem que el gos:

 • Mira cap a baix, però sense perdre de vista allò que li genera angoixa.
 • Les seves orelles solen estar cap enrere i enganxades al cap.
 • Encongeix el cos cap enrere mostrant indefensió, es paralitza o s’amaga darrere la persona amb qui està en aquell moment.
 • La seva cua està ficada entre les potes com a maniobra de protecció.
 • Emet grunyits o ensenya les dents.

Per què un gos té por d’altres gossos?

Les causes més comunes que generen aquest comportament són:

 • Experiències traumàtiques

De la mateixa manera que els humans, les experiències i vivències d’un gos van marcant el seu comportament al llarg de la seva vida, especialment aquelles que es viuen durant els primers anys. Aquestes experiències poden ser fàcilment detectades si el gos ha estat des de cadell amb el mateix amo, però no tant quan ha estat adoptat. Per això, és important que, quan adoptem un gos, intentem esbrinar més dades sobre el passat de l’animal.

 • Falta de maduresa

Quan un gos és cadell, és habitual que se senti impressionat o poruc davant de la presència de gossos més gran que ell, però l’important és que tingui curiositat per interactuar-hi. Aquesta curiositat no s’ha de frenar, tret que l’amo de l’altre gos ens adverteixi d’algun problema.

 • Escassa sociabilització

L’etapa de cadell és clau perquè els gossos es relacionin amb l’entorn, especialment amb altres gossos i amb persones. En canvi, per diverses circumstàncies, això no sempre pot ser així, fet que impedeix aleshores la sociabilització i, amb això, la ruptura de possibles barreres psicològiques.

 • Educació incorrecta

Els amos també tenim part de responsabilitat en l’aparició de temors. A vegades, sobretot si el gos és jove o de mida petita, tendim a tenir una reacció sobreprotectora i així és com reforcem el temor. Davant d’aquesta conducta i veient que el gos ho està passant malament, solem acariciar-lo, abraçar-lo o fins i tot agafar-lo en braços. D’aquesta manera estem aprovant el seu comportament i li fem entendre que sí que té motius per témer aquesta situació.

Com ajudar un gos a no tenir por d’altres gossos

Una vegada identificats els senyals de por i la seva causa, la nostra tasca és ajudar el gos a superar la situació. Per a això, podem:

 • Mostrar una actitud neutra o d’indiferència quan ens trobem amb altres gossos. Això consisteix a no acariciar ni renyar el gos si té por, sinó mostrar-li que no passa res. No li hem de donar importància a la presència d’altres gossos.
 • Passejar per llocs on hi hagi gossos mantenint sempre una distància prudencial i, amb el pas del temps, anar reduint-la. En aquest cas, no es tracta de forçar-lo a estar amb altres gossos, sinó d’ajudar-lo al fet que toleri i s’acostumi a aquesta presència.
 • Relacionar el moment amb algun fet positiu. Associar el moment del temor amb algun fet positiu pot ser una altra manera d’ajudar-lo. Per exemple, quan ens apropem a un altre gos o a un grup de gossos, dona-li un premi abans de la trobada o comença a jugar amb ell.
 • Buscar ajuda. Si aquestes tècniques no funcionen o la por es converteix en fòbia impossibilitant els passejos, augmentant l’agressivitat o intercedint en el benestar del gos, el millor és consultar un etòleg caní o un ensinistrador professional.

Cerques una assegurança de salut per a gossos? Amb Mascotsegur tindràs la solució més completa amb un reembossament del 80% de les despeses veterinàries i un servei d’assessorament i assistència telefònica les 24 h del dia. Calcula ara el preu de la teva assegurança per a gossos i contracta-la on-line.

Leave A Comment

Truca'ns