BLOG

El meu gos ho destrossa tot quan no estic a casa. Què puc fer?

El comandament de la tele mossegat, coixins, llibres, cables… fins i tot el sofà! Tenir un gos amb conducta destructiva a casa és difícil de gestionar no només per la incertesa de desconèixer què ens trobarem en arribar, sinó perquè pot provocar una situació de perill per a ell.

T’expliquem els motius pels quals els gossos ho destrossen tot a casa quan es queden sols i diverses solucions que pots provar. Paciència, ho aconseguiràs!

Per què el meu gos ho destrossa tot?

Més que enfadar-nos amb ell i renyar-lo (avís: no serveix de res), quan arribem a casa i està tot de cap per avall, hem de valorar què pot estar passant perquè es comporti així. A més, és important tenir sempre present en aquesta valoració l’edat del gos, diferenciant entre el comportament dels gossos joves, que es troben en fase d’aprenentatge i és possible que no tinguin clar amb quins objectes poden jugar o no, i els gossos adults, els motius de destrossa dels quals poden ser múltiples: avorriment, ansietat per separació, energia acumulada, educació incorrecta, etc.

 • Avorriment

Igual que nosaltres, ells també s’avorreixen. Quan les hores passen i passen, sempre busquen una manera d’entretenir-se. Alguns ho fan bordant, d’altres inspeccionant les escombraries, d’altres jugant amb les seves coses, i després estan els que destrossen tot el que troben.

 • Ansietat per separació

Aquest és un dels principals motius del desenvolupament d’una conducta destructiva, especialment en gossos joves o en aquells que s’han vist exposats a un gran canvi (mudança, canvi de rutines i horaris, pèrdues). Mai no hem d’oblidar que els gossos són animals familiars, que necessiten contacte, jugar i sentir-se segurs. Per això, quan no ho tenen, l’ansietat d’estar sols es converteix en pànic, la qual cosa els porta a buscar una sortida destrossant-ho tot al seu pas.

 • Excés d’energia

Els gossos, i en especial els que pertanyen a races caçadores, pastors o guardians, necessiten gastar energia. Per això, el problema de la destrossa moltes vegades és per un excés d’energia acumulat. Si no els traiem a exercitar-se abans de deixar-los sols durant molta estona, o els passejos diaris no són suficients, alliberaran aquesta energia en qualsevol cosa que considerin entretinguda. I en una casa n’hi ha moltes.

 • Estrès

Els humans vivim estressats i els gossos també. Passejos ràpids, sorolls, obres al carrer o canvis en l’ambient són alguns dels factors que poden portar a un gos a estar estressat. I com ho solucionen? Mossegant i mastegant objectes.

 • Educació incorrecta

Quan els gossos són cadells, és normal que tot ens faci gràcia: si agafa una sabatilla, si surt com un llamp amb els mitjons a la boca, si investiga en profunditat el rotllo de paper higiènic… Però si, en aquell moment, no es corregeix el comportament, sinó que s’aprova i reforça, després de 3 anys continuarà fent el mateix i ja no ens farà tanta gràcia.

 • Malaltia

Cal descartar que la causa sigui una malaltia, especialment quan la conducta destructiva continua durant molt temps. Problemes digestius, polifàgia, problemes neurològics, hiperactivitat o ansietat poden ser algunes de les malalties que originin aquesta conducta.

 

Com evitar que un gos ho destrossi tot

Com sempre, la millor manera d’evitar la conducta destructiva d’un gos és la prevenció, és a dir, educant-lo des que arriba a casa i no permetent conductes que després puguin anar a més (vegeu l’exemple de l’apartat Educació incorrecta).

Per tal de solucionar-ho, aquí et deixem uns quants consells que pots provar:

 • Millorar els passejos i l’exercici. Especialment en gossos amb molta energia, no tot és qüestió de fer molts passejos al dia, sinó de millorar-ne la qualitat. És a dir, hem de procurar passejar més temps i, durant aquesta estona, jugar, posar-li proves, estimular el seu olfacte. En cas que no disposem d’aquest temps, la solució és contractar algú que ho pugui fer.
 • Dosificar l’excitació. Una cosa són passejos llargs en els quals fem diferents activitats (joc, estimulació, calma), i una altra ben diferent és un passeig de 10 minuts mentre li tirem la pilota. El gos torna amb la llengua penjant, però excitat. Evitem-ho.
 • Millorar la seva confiança. Si el gos pateix ansietat per separació, ens hem de centrar a treballar l’adaptació a quedar-se sol. Podem començar allargant gradualment el període que passem fora de casa (això és molt important quan són cadells, passen per un canvi o són adoptats). Si ens és impossible fer-ho, podem demanar-li a algú proper que s’apropi a casa a veure el gos i que estigui una estona amb ell.
 • Evitar les zones estressants. Tot i que és difícil si vius en una ciutat, és important que els passejos d’abans de quedar-se sol durant hores no l’alterin i el posin nerviós, ja que això s’ho emportarà a casa.
 • Instal·lar una barrera. Una barrera per a nens és una solució que ens permet escurçar l’espai, especialment si volem mantenir-lo allunyat de zones més conflictives o perilloses. Procura que això ho vegi com a una cosa normal i que no sigui un element que només instal·les quan es queda sol.
 • Mantenir-lo entretingut. Abans de tot, les seves joguines no s’han d’assemblar a res d’allò que sol destrossar (qui va inventar la que té forma de comandament?). Per a això hi ha les joguines d’intel·ligència o les de tipus Kong. Aquesta última és molt entretinguda, ja que els obliga a treure el premi de dins (si la congelem abans de deixar-se-la, més temps estarà intentant-ho).
 • Amagar premis. Una altra manera d’evitar l’avorriment és amagant-li llaminadures per casa. En lloc de barretes o una cosa petita, pots deixar-li algun dia un os premsat.

Recorda que si res d’això no funciona i tems que la seva conducta li ocasioni algun dany, o t’està provocant a tu ansietat, el millor sempre serà consultar un especialista, sigui un veterinari o un etòleg caní, perquè et pugui orientar. No renyis el teu gos, coneix la causa i poseu fil a l’agulla per tornar la tranquil·litat a la llar. Ànim!

 

Amb l’assegurança veterinària Mascotsegur, trobaràs el servei d’orientació telefònica, així com descomptes en ensinistradors i altres professionals a través del Club Mascocard. Si encara no tens la teva assegurança per a gossos, contracta-la!

Leave A Comment

Truca'ns