BLOG

Com puc saber si el meu gos és intolerant al gluten?

De la mateixa manera que els humans, els gossos també poden desenvolupar intolerància al gluten. El teu fa temps que pateix problemes digestius? Potser ha experimentat una pèrdua de pes? És el moment de descartar si es tracta d’un problema de celiaquia canina.

El gluten és una proteïna present en diversos aliments com la civada, l’ordi o el blat, els quals es troben en pinsos o menjars humits de gossos. Aquesta proteïna no la toleren certs organismes i causa una intolerància que, al seu torn, provoca que, així que es van consumint els aliments que la contenen, les parets de l’intestí s’hi vegin afectades. D’aquesta manera, no s’absorbeixen nutrients essencials com les proteïnes, els carbohidrats, les vitamines, grasses, minerals i fins i tot l’aigua. Qualsevol gos pot patir aquesta intolerància, si bé és cert que les causes principals són el factor genètic, la predisposició de certes races, com el Samoiede o el Setter Irlandès, o l’edat del gos. Els primers símptomes solen aparèixer als 6 o 7 mesos d’edat.

Com detectar si un gos és intolerant al gluten

Els següents símptomes ens poden alertar d’una possible intolerància:

 • Vòmits i diarrees. Els danys que causa el gluten en el sistema digestiu d’un gos produeixen reaccions en forma de vòmits i diarrees. Aquests es produeixen al cap d’una mica d’haver menjat i es repeteixen sempre.
 • Problemes respiratoris. Igual que el gluten ocasiona danys en el sistema digestiu, també inflama i irrita les vies respiratòries, fet que impedeix que el gos respiri amb normalitat.
 • Tos. La irritació en les vies respiratòries té com a conseqüència l’aparició de tos, esternuts o picors al nas i al coll.
 • Picor. La intolerància provoca més sequedat a la pell, fet que produeix que el gos es llepi i rasqui molt més del normal. Aquesta sequedat és més evident a la zona de l’anus, la qual cosa fa que el gos s’intenti llepar o arrossegui el cul constantment.
 • Convulsions. Quan la celiaquia no ha estat tractada, pot arribar a generar convulsions en el gos. En aquest cas, requereixen ajuda veterinària urgent.
 • Més apatia i cansament. És possible que dormi més temps o no tingui tantes ganes de sortir al carrer, jugar o relacionar-se.
 • Mal d’estómac. Ho notaràs perquè, després de menjar, el gos es queda quiet i sanglota o bé s’ajeu sense moure’s.

Cal destacar que aquests símptomes són comuns amb altres malalties canines. Per això, el millor és que, davant de la mínima sospita, acudeixis al teu veterinari perquè examini el gos.

Com es diagnostica la intolerància al gluten

Quan vagis al veterinari, aquest farà les proves necessàries que l’ajudaran a confirmar o a descartar la celiaquia. Entre aquestes proves, les més comunes són les següents:

 • Tacte de la zona de l’estómac
 • Anàlisi de sang, orina i excrements
 • Radiografia abdominal
 • Prova hepàtica

Aquestes proves permetran arribar al diagnòstic. També és possible que el veterinari decideixi donar-li a l’animal una dieta lliure de gluten durant unes setmanes per comprovar si hi ha una millora o no.

Tractament per a gossos celíacs

Una vegada detectada la intolerància al gluten, el tractament es basa a canviar l’alimentació per menjar que no contingui gluten. Encara que sembli complicat, avui dia pràcticament totes les primeres marques de pinso i de menjar humit fabriquen aquest tipus d’aliments. Els que optin per donar-li al seu gos menjar casolà natural, la Dieta BARF, basada en una alimentació constituïda per aliments crus, sol estar entre les més seguides.

Una vegada que es comença amb la nova alimentació, la simptomatologia tendirà a desaparèixer amb el temps i es mantindrà estable.

Recorda no administrar fàrmacs ni fer un tractament pel teu compte. El veterinari és la persona indicada per orientar-te i indicar-te les pautes i aliments més apropiats per a un gos intolerant al gluten.

Si busques una assegurança de salut per a gossos que el protegeixi, a Mascotsegur t’oferim la solució més completa amb un reembossament del 80% de les despeses veterinàries. Calcula ara el preu de la teva assegurança per a gossos i contracta-la on-line.

Leave A Comment

Truca'ns