4 pautes d’obediència per a gossos

Des de molt petit, has de procurar exercitar el teu gos perquè reconegui les teves ordres i sàpiga interpretar-les. Existeixen certes normes d’obediència per a gossos que, si les segueixes, et faran aconseguir tenir una mascota ben educada i et faran guanyar tranquil·litat i confiança.

Pots fer l’ensinistrament de gossos per tu mateix o portant la teva mascota a un centre d’ensinistrament caní. De totes maneres, si les competicions, les teràpies, l’ajuda o les emergències no estan entre les funcions de la teva mascota, pots educar el teu gos de manera senzilla seguint les normes bàsiques.

Com educar el gos

Hi ha quatre normes bàsiques que la teva mascota ha d’aprendre:

  1. Acudir al teu costat quan el cridis pel seu nom
  2. Asseure’s
  3. Estar-se quiet
  4. Caminar al teu costat

Una vegada apreses, el teu gos se sentirà més segur, confiarà molt més en tu i aconseguiràs comunicar-te millor amb ell.

Recorda que és millor apostar pel reforç positiu a l’hora d’ensenyar obediència a gossos: pots premiar-lo amb carícies, bones paraules, llaminadures o jocs cada vegada que l’animal faci bé l’acció que intentes que aprengui. Oblida’t dels càstigs i empipaments, no serveixen de res. Tingues paciència.

1.     Acudir al teu costat quan el cridis pel seu nom

Aquesta és una de les accions més importants i principals per a l’ensinistrament de gossos. La teva mascota ha d’acudir a la teva crida des d’on estigui. No importa quins tipus de distraccions existeixin, ja que el gos ha de reconèixer la teva veu i acudir-hi immediatament.

En qualsevol pauta d’obediència, no n’hi ha prou amb pronunciar el nom de l’animal. Has de deixar-li clar què és el que vols que faci. En aquest cas, hauràs de pronunciar el seu nom, seguit de la paraula “vine”. Aquest exercici ha de realitzar-se sempre amb el gos sense lligar, si pot ser dins d’un recinte tancat, permès i controlat. Felicita’l o recompensa’l cada vegada que acudeixi.

T’aconsellem que les paraules clau que triïs siguin curtes, d’una a dues paraules, i les pronunciïs amb fermesa i claredat.

2.     Asseure’s

Aquesta acció és de màxima importància per mantenir el gos calmat i per tranquil·litzar-lo en situacions especials. Hauràs de disposar d’alguna llaminadura per ajudar-te en el procés d’aprenentatge. Dona-li trossets petits perquè no es distregui de l’acció.

Acosta el tros de llaminadura al seu musell. Quan l’animal pari atenció, retira una mica la llaminadura cap amunt. La teva mascota aixecarà el cap i baixarà les seves potes posteriors. És el moment de donar l’ordre: “asseu-te”, “sit”, “seu”… Triïs la fórmula que triïs, que sempre sigui la mateixa paraula. Quan s’assegui, dona-li la petita llaminadura i repeteix el procés.

3.     Estar-se quiet

Dins de l’ensinistrament per a gossos, l’ordre de “estar-se quiet” ha de ser ben apresa pel teu animal. Per ensenyar-la-hi, hauràs de seguir una sèrie de passos.

Fes que el teu gos s’assegui, espera uns segons i premia’l. Dona-li l’ordre de moure’s, com ara “anem” o “vine”. Si es mou abans de l’ordre, torna a asseure’l. Premia’l quan t’obeeixi. Repeteix l’operació les vegades que calgui.

El següent pas serà ensenyar-lo a quedar-se quiet i després moure’s, allunyant-te cada vegada més d’ell.

4.     Caminar al teu costat

Busca un lloc ampli i sense distraccions per ensenyar el teu gos a caminar al teu costat. Primer, deixa que es desfogui i faci les seves necessitats. Quan estigui més tranquil, començaràs la lliçó.

Tria la paraula que utilitzaràs per a l’ordre: “al costat”, “junt”, “aquí”… Que sempre sigui la mateixa.

Posa-li una corretja curta i situa l’animal al teu costat. Comença a caminar amb l’ordre “anem”. Ara canvia de direcció i mostra-li el camí amb una petita llaminadura davant del seu nas i dient la paraula que has triat (aquí, junt, al costat…). El gos haurà de seguir al teu costat, sense donar estrebades.

Torna a canviar de direcció una vegada i una altra. Cada cop que ho facis, repeteix la paraula escollida i mostra-li el camí amb una petita llaminadura. Premia’l cada vegada que ho aconsegueixi.

Com veus, l’obediència per a gossos és fonamental perquè mascota i propietari estiguin tranquils. Si vols ampliar la teva tranquil·litat, et recomanem les cobertures de l’assegurança per a gossos de Mascotsegur. Ara pots calcular online el preu de la teva assegurança de gos.

Leave A Comment

Truca'ns